Τηλεφωνικές παραγγελίες 2102723936
Δευ-Tετ- Σαβ :10:00 - 16:30 | Tρι- Πεμ- Παρ :10:00 - 20:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 79,00  €
Για τα 5 πρώτα κιλά

Πώς θα επιλέξεις υπνόσακο.

Πώς θα επιλέξεις υπνόσακο.

Αναλυτικός οδηγός, για να αγοράσεις τον κατάλληλο υπνόσακο, ανάλογα με τις εξορμήσεις και τις ανάγκες σου.

Ένας ξεκούραστος και άνετος ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά, όταν έχεις προγραμματίσει δραστηριότητες για την επόμενη μέρα. Για να ευχαριστηθείς λοιπόν την εξόρμηση σου θα πρέπει να εξασφαλίσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Αυτό θα το πετύχεις με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φυσικά ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με την εξόρμηση που έχεις προγραμματίσει. Οι καιρικές συνθήκες, ο προορισμός, το βάρος- όγκος που έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις, θα είναι ο οδηγός σου.

Ο βασικός εξοπλισμός που θα χρειασθείς, για άνετο και ξεκούραστο ύπνο στη φύση είναι:  

  • Υπνόσακος
  • Ένα μικρό μαξιλάρι (είτε αυτοφούσκωτο για μειωμένο όγκο και βάρος, είτε με γέμιση)
  • Υπόστρωμα αυτοφούσκωτο, carry mat, στρώμα φουσκωτό (εδώ θες και τρόμπα).

Οι υπνόσακοι είναι εξαιρετικά ευέλικτοι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για διάφορες καιρικές συνθήκες και εξορμήσεις. Το σχήμα του υπνόσακου, οι θερμοκρασίες και οι εποχές που καλύπτει, αλλά και το υλικό της κατασκευής τους, είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις κατανοήσει, για να κάνεις την ιδανική επιλογή.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους.   

Σχήμα υπνόσακου. 

Θα βρεις σε σχήμα μούμιας, σε ορθογώνιο, σε διπλό και σε παιδικό.  

Που εξυπηρετεί το διαφορετικό σχήμα στον υπνόσακο; Μπορεί κάποιος να διερωτάται. Ας δούμε το καθένα ξεχωριστά.

Υπνόσακος σε σχήμα μούμιας. 

Οι υπνόσακοι σε σχήμα μούμιας είναι η ιδανική επιλογή για ορειβάτες, λόγω της υψηλής απόδοσης που εξασφαλίζει το σχήμα του.  Διαμορφωμένο για να αγκαλιάζει το σώμα, με ένα πιο στενό σημείο γύρω από τα πόδια, αποτρέποντας την απώλεια της θερμότητας και εξασφαλίζοντας υψηλότερη μόνωση.  

Αυτός ο τύπος υπνόσακου διαθέτει επίσης κουκούλα, που σου δίνει τη δυνατότητα να καλύψεις το κεφάλι σου, εγκλωβίζοντας τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.  

Tip: Είναι αρκετά στενός, όποτε αν είσαι από τους τύπους που θέλουν άνεση, θα πρέπει να επιλέξεις έναν υπνόσακο σε σχήμα μούμια, με τις πιο άνετες διαστάσεις που θα βρεις στην αγορά.

Στο Freerider.gr διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα υπνόσακων τύπου μούμια - το καθένα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετεί. Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει και τα άλλα χαρακτηριστικά στους υπνόσακους για να κατανοήσεις πλήρως τα πλεονεκτήματά τους και να ανακαλύψεις τη σωστή επιλογή για σένα.

Υπνόσακος σε ορθογώνιο σχήμα. 

Οι ορθογώνιοι υπνόσακοι είναι αρκετά πιο ευρύχωροι σε σχέση με τους υπνόσακους μούμια. Προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στα πόδια και αποτελούν ιδανική επιλογή, για εκείνους που μετακινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εξασφαλίζουν πιο άνετο ύπνο για όσους τους αρέσει ο χώρος, αλλά δεν έχουν τον ίδιο βαθμό μόνωσης που έχουν οι υπνόσακοι μούμια.

Υπνόσακος διπλός 

Οι διπλοί υπνόσακοι είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, υπνόσακοι για δύο άτομα, άρα ιδανική επιλογή για ζευγάρια ή και οποιονδήποτε προτιμά έξτρα άνεση. Οι διπλοί υπνόσακοι δε θα διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο θερμότητας με τους μονούς, αλλά η θερμότητα των σωμάτων, θα μειώσει τη διαφορά.

Δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένοι για δύο άτομα, είναι βαρύτεροι από τους μονούς υπνόσακους, γι' αυτό θα συνιστούσαμε να έχει ο καθένας ξεχωριστό υπνόσακο, ώστε να μειωθεί το βάρος που θα κουβαλάτε.

Παιδικοί Υπνόσακοι 

Στο Freerider.gr έχουμε παιδικούς υπνόσακους. Πολλοί γονείς τους προμηθεύονται, για τον ύπνο του παιδιού τους στον παιδικό σταθμό. Είναι επίσης εξαιρετικά πρακτικό να τους έχεις στο σπίτι για να φιλοξενήσεις, φίλους των παιδιών, αλλά και για τις οικογενειακές εκδρομές.

Εάν τα παιδιά σου προετοιμάζονται για υπαίθριο camping με φίλους, ακόμη κι αν πρόκειται για σχολικές εκδρομές, θα συνιστούσαμε να τους πάρεις έναν υπνόσακο, που θα είναι ειδικά σχεδιασμένος για να τα κρατήσει ζεστά σε δυσκολότερες συνθήκες.

Tip: Ίσως να αναρωτιέσαι, γιατί να επιλέξω έναν παιδικό υπνόσακο και όχι ενηλίκων; Ένα παιδί έχει μικρότερο ύψος/όγκο. Αν επιλέξεις, να κοιμηθεί σε διαστάσεις υπνόσακου ενηλίκων, μειώνεις τη θερμομόνωση που προσφέρει. Επίσης, ο παιδικός υπνόσακος είναι εύκολο να μεταφερθεί από ένα παιδί.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες θερμοκρασίας; 

Βαθμολογία άνεσης «comfort» 

Η βαθμολογία άνεσης, συνήθως θα το δεις να γράφεται ως «comfort», αναφέρεται στη μέγιστη θερμοκρασία, στην οποία θα νιώσεις άνεση και ζεστασιά, όταν χρησιμοποιείς τον υπνόσακο. Κάτω από αυτή τη θερμοκρασία, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας από το κρύο. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο ευαίσθητες στο κρύο από τους άνδρες, η βαθμολογία comfort αναφέρεται και στη θερμοκρασία που μπορεί να κοιμηθεί μία γυναίκα για οκτώ ώρες χωρίς να κρυώνει.

Βαθμολογία οριακών θερμοκρασιών «limit» 

H θερμοκρασία limit, αναφέρεται, στο επιτρεπόμενο όριο που μπορεί να κοιμηθεί ένας άνδρας, άνετα και ζεστά, για οκτώ ώρες.

Βαθμολογία ακραίων συνθηκών «extreme»

Οι βαθμολογίες ακραίων συνθηκών, αναφέρονται στη θερμοκρασία που θα είσαι σε θέση να κοιμηθείς, σε εμβρυική στάση, για 6 ώρες, χωρίς να πάθεις υποθερμία-κρυοπαγήματα. Η θερμοκρασία extreme που διαθέτει ένας υπνόσακος, είναι απαραίτητη πληροφορία. Ειδικά, εάν σκοπεύεις να κατασκηνώσεις, σε πολύ δύσκολές καιρικές συνθήκες.

Βαθμολογία μέγιστων θερμοκρασιών «max» 

Η βαθμολογία max, αναφέρει τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον υπνόσακο. Πάνω από αυτή, θα νιώθεις δυσφορία λόγω ζέστης.

Γενικά να θυμάσαι, ο υπνόσακος έχει σχεδιαστεί, δοκιμαστεί και αξιολογηθεί, για να σε προστατέψει με βάση τις θερμοκρασίες που αναγράφει. Φυσικά, μιλάμε πάντα για αξιόπιστα, επώνυμα, πιστοποιημένα προϊόντα, που αναγράφουν αυτές τις θερμοκρασίες.

Τι είναι η βαθμολογία εποχών; 

Πιθανότατα θα έχεις δει στην αγορά υπνόσακους για διαφορετικές εποχές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο, τριών και τεσσάρων εποχών. 

2-Εποχών 

Ένας υπνόσακος δύο εποχών έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για τις θερμότερες εποχές, του καλοκαιριού και της άνοιξης. Η χρήση του σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαγορευτική.  Οι υπνόσακοι δύο εποχών, είναι ελαφριοί και ιδανικοί για ηπιότερες συνθήκες. Έτσι, εξασφαλίζουν ότι δε θα υπερθερμαίνεσαι όταν κοιμάσαι στην σκηνή σου.

3-Εποχών 

Οι υπνόσακοι τριών εποχών χρησιμοποιούνται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο αλλά και σε ήπια χειμωνιάτικα βράδια. Αυτοί είναι μια τυπική επιλογή για υπαίθριο κάμπινγκ χάρη στην ευελιξία τους. Μπορεί να ζεσταίνεσαι πολύ με αυτό το είδος υπνόσακου, ειδικά τις καλοκαιρινές νύχτες που έχουμε στη χώρα μας, αλλά είναι ιδανική επιλογή για δροσερά βράδια με χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ -5 °C και 0 °C).

4-Εποχών 

Οι υπνόσακοι 4 εποχών είναι οι πιο ζεστοί υπνόσακοι. Εάν περνάς τη νύχτα στη σκηνή σου μέσα στο καταχείμωνο, θα χρειαστείς οπωσδήποτε έναν υπνόσακο τεσσάρων εποχών για να παραμείνεις ασφαλής. Διαθέτουν υψηλή μόνωση, καθώς εγκλωβίζουν τη θερμότητα και σε κρατούν ζεστό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το συγκεκριμένο είδος, χρησιμοποιείται ευρέως ως χειμερινός υπνόσακος. Ενώ περιγράφονται ως τεσσάρων εποχών, αυτοί οι υπνόσακοι είναι πάρα πολύ ζεστοί για τους θερινούς μήνες και είναι καλύτερα να επιλέγονται για θερμοκρασίες φθινοπώρου-χειμώνα (δηλ. κάτω από -5 °C).


Υλικό και Μόνωση 

Πούπουλο  

Η μόνωση με πούπουλο δημιουργείται από φτερά χήνας ή πάπιας και θεωρείται η καλύτερη φυσική μόνωση, γεγονός που καθιστά το πούπουλο ιδανικό για εξαιρετικά μονωμένους υπνόσακους. Το πούπουλο, δημιουργεί τριβή που παράγει θερμότητα κι έτσι το σώμα παραμένει ζεστό. Συγκεκριμένα, κλειδώνει τη θερμότητα του αέρα και του σώματος και αποτρέπει την είσοδο του κρύου αέρα στον υπνόσακο. Εν ολίγοις, οι πουπουλένιοι υπνόσακοι, θα σε κρατήσουν πιο ζεστό από οποιονδήποτε άλλο υπνόσακο!

Επίσης, έχουν μικρό όγκο και χαμηλό βάρος. Γεγονός που τους καθιστά εξαιρετική επιλογή για την ορειβασία.

Είναι βασικό, να αναγράφεται ότι η πουπουλένια επένδυση έχει υποστεί επεξεργασία αδιαβροχοποίησης. Εάν δεν είναι αδιάβροχη, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή, για βροχερές μέρες ή για μέρες με υγρασία. Στην περίπτωση που θες να αδιαβροχοποιήσεις τον πουπουλένιο σου υπνόσακο, αλλά και όποιο ρούχο διαθέτεις με πουπουλένια επένδυση, σου προτείνουμε το τεχνικό καθαριστικό πουπουλένιων προϊόντων Down Wash Direct Nikwax 300 ml. Καθαρίζει αποτελεσματικά, αναζωογονεί τη θερμομόνωση και αποκαθιστά την αδιαβροχότητα σε υδρόφοβα & κοινά ενδύματα, όπως υπνόσακους με πούπουλο, βέστες κτλ. Επίσης, βελτιώνει την αδιαβροχότητα σε ανεπεξέργαστο πούπουλο και διατηρεί την αντίσταση στην υγρασία του εξωτερικού υφάσματος.

Στο Freerider.gr δεν αποδεχόμαστε την κακοποίηση των ζώων!  Οι υπνόσακοι που διαθέτουμε, με πούπουλα και φτερά, δεν έχουν αφαιρεθεί από πτηνά που είναι ζωντανά. Αποτελούν αποκλειστικά, υπο-προϊόντα της Βιομηχανίας τροφίμων.

Συνθετικό 

Η μόνωση με συνθετικό υλικό, παρέχει καλή κάλυψη και είναι εύκολο να στεγνώσει-καθαριστεί. Είναι επίσης ιδανικό υλικό για υπνόσακους, καθώς η υγρασία δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μονωτική του ισχύ, σε αντίθεση με τα πούπουλα που δεν έχουν υποστεί αδιαβροχοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κατασκηνώνεις άνετα, ακόμα κι αν ο υπνόσακός σου βραχεί.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά των υπνόσακων. 

Εσωτερική επένδυση – Μπορεί να κατασκευαστεί από μείγμα πολυεστέρα και βαμβακιού, μικροϊνών ή συνδυασμό συνθετικών, τεχνικών υλικών, με πούπουλο, για τους υπνόσακους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Tip: Για να προστατεύσεις την εσωτερική επένδυση του υπνόσακου, μην αμελήσεις να προμηθευτείς ένα Σεντόνι υπνόσακου. Τοποθετείται και πλένεται εύκολα, βοηθάει στη μακροζωία του υπνόσακου και προσφέρει επιπλέον μόνωση.  Διατίθενται σε σχήμα ορθογώνιο, μούμιας και παιδικό.

Εξωτερικά υφάσματα – Ο υδατο-απωθητικός πολυεστέρας, ο νάιλον πολυεστέρας και το νάιλον ripstop, χρησιμοποιούνται εξωτερικά λόγω της ανθεκτικότητάς τους στις τριβές, της αντοχής στο νερό και της διαπνοή τους.

Αριστερό ή δεξί φερμουάρ – Οι υπνόσακοι διατίθενται με φερμουάρ, είτε αριστερά, είτε δεξιά, για να ανοίγουν και να κλείνουν με ευκολία. Για τους αριστερόχειρες, οι σωστοί υπνόσακοι είναι εκείνοι με φερμουάρ στη δεξιά πλευρά και για τους δεξιόχειρες είναι αυτοί που έχουν το φερμουάρ στην αριστερή πλευρά.

Φερμουάρ περιμετρικά του υπνόσακου – Αυτοί οι υπνόσακοι, διαθέτουν φερμουάρ που ανοίγει πλήρως. Έτσι, έχεις την επιλογή, να χρησιμοποιήσεις τον υπνόσακο ως ένα ενιαίο πάπλωμα. Επίσης είναι πρακτικό όταν θέλεις να αερίσεις τον υπνόσακο σου. Μπορείς να ανοίξεις πλήρως το φερμουάρ ή μέχρι τη μέση. 

Κάλυμμα φερμουάρ – Ένα κάλυμμα φερμουάρ είναι ένα κομμάτι υφάσματος που καλύπτει το φερμουάρ. Αυτό προσθέτει έξτρα μόνωση, γιατί δεν υπάρχει απώλεια της θερμότητας από το φερμουάρ, αλλά και ασφάλεια, καθώς σταθεροποιεί το φερμουάρ στη θέση του, όταν ο υπνόσακος είναι κλειστός και δεν ανοίγει ενώ κοιμάσαι.

Κουκούλα – Δεδομένου ότι χάνουμε τη θερμότητα του σώματος από το κεφάλι, οι ειδικά σχεδιασμένες κουκούλες στους υπνόσακους, συγκρατούν τη θερμοκρασία και παρέχουν πρόσθετη μόνωση. 

Περιλαίμιο – Ένα μονωμένο περιλαίμιο στη βάση της κουκούλας συγκρατεί τη θερμότητα του σώματος στον υπνόσακο και κρατάει το κρύο, μακριά από το λαιμό και τους ώμους. Τα περισσότερα περιλαίμια διαθέτουν ειδική ρύθμιση, για να σφίξουν, εάν είναι απαραίτητο.

Εσωτερικές τσέπες - Βρίσκονται συνήθως στην κορυφή του υπνόσακου και χρησιμεύουν στη διατήρηση πολύτιμων αντικειμένων όπως πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα κτλ.

Έξτρα σάκος για τον υπνόσακο μούμια - Οι υπνόσακοι μούμια συνήθως διαθέτουν έναν επιπλέον σάκο που κλείνει με κορδόνι. Σε αντίθεση με τους ορθογώνιους υπνόσακους που επιβάλλεται να διπλωθούν, οι υπνόσακοι μούμια δεν χρειάζονται δίπλωμα για να μπουν στον έξτρα σάκο τους. Οι ιμάντες συμπίεσης είναι εκείνοι που θα μειώσουν το μέγεθος του σάκου.

Πρίν πλύνεις τον υπνόσακο, ρίξε μια ματιά στο Blog του Freerider.gr για τον τρόπο πλυσίματος!

 Ξέρεις πώς θα πλύνεις τον υπνόσακο σου;

Επιμέλεια κειμένου

Κυριακού Τόνια

Χρησιμοποιούμε Cookies!
Για να προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία χρήσης του eshop μας. Πολιτική Cookies
Αποδοχή
Ρυθμίσεις Cookies