Τηλεφωνικές παραγγελίες 2102202196
Δευ - Τετ - Σάβ: 9:30 - 17:00 | Τρί - Πέμ - Παρ: 9:30 - 21:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 69,00 €
Για τα 5 πρώτα κιλά

Οδηγός Περιποίησης-Καθαρισμού στα Ορειβατικά Μποτάκια


Ο οδηγός αυτός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να περιποιηθείς κατάλληλα τα ορειβατικά σου μποτάκια έτσι ώστε να τα έχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα ορειβατικά μποτάκια απαιτούν κάποια φροντίδα που θα συντηρήσει - προστατέψει τα υλικά κατασκευής τους. Η σωστή φροντίδα λοιπόν  είναι υψίστης σημασίας για τη μακροπρόθεσμη απόδοση τους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σωστή φροντίδα των ορειβατικών σου παπουτσιών ή σου είναι άγνωστο το υλικό κατασκευής τους σου προτείνουμε να συμβουλευτείς έναν ειδικό ή το κατάστημα που τα αγόρασες.

 Καθαρισμός
Αφαίρεσε τα κορδόνια και πλύνε τις μπότες με κρύο νερό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαπούνι κατάλληλο για δέρματα (όχι απορρυπαντικό). Ένα προϊόν που σου προτείνουμε για να πλύνεις με ασφάλεια τα μποτάκια σου είναι ο Αφρός καθαρισμού Cleaner της εταιρίας Tarrago. Βεβαιώσου ότι έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα  λάσπης ή πέτρες από τη σόλα. Ξέπλυνε τις μπότες καλά, ειδικά αν έχουν εκτεθεί σε τύρφη, καθώς η οξύτητά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική.

Στέγνωμα
Αφαίρεσε τους πάτους και άφησε τις μπότες να στεγνώσουν αργά σε δροσερό έως θερμό και καλά αεριζόμενο χώρο. Για να στεγνώσουν γρηγορότερα γέμισε εσωτερικά τις μπότες με εφημερίδες για να απορροφήσουν την υγρασία. Ανανέωσε τις εφημερίδες αν χρειάζεται. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην προσπαθήσεις να επιταχύνεις τη διαδικασία στεγνώματος κοντά σε πηγές θερμότητας όπως, θερμαντικά σώματα, θερμαντήρες, σεσουάρ κτλ . Είναι πολύ σημαντικό να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο! Με την επιτάχυνση του στεγνώματος ενδέχεται να προκληθούν ρωγμές , συρρίκνωση του δέρματος και να αλλοιωθούν οι κόλες που χρησιμοποιήθηκαν για την ένωση των υλικών.

Ενυδάτωση του δέρματος και συντήρηση  της αδιαβροχοποίησης
Τα προϊόντα περιποίησης  που θα χρησιμοποιήσεις ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα των υλικών που έχουν κατασκευαστεί τα μποτάκια σου. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείς τη φροντίδα τους.  Με τα κατάλληλα υλικά ενυδατώνεις  το δέρμα και βοηθάς στη συντήρηση της αδιαβροχοποίησης και στεγανότητας τους . Η συχνότητα που απαιτείται για την εφαρμογή των προϊόντων αυτών θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς, από τις καιρικές συνθήκες και από την ποιότητα του εδάφους.  Ως γενικός κανόνας είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς μικρές ποσότητες υλικού και συχνά παρά μεγάλες ποσότητες και σπάνια. ΠΡΟΣΟΧΗ! Πριν την αποθήκευση των παπουτσιών μην ξεχνάς να τα καθαρίζεις, ενυδατώνεις το δέρμα και να εφαρμόζεις προϊόν για τη συντήρηση της αδιαβροχοποίησης.

Ενιαίο δέρμα (Full grain leather)
Όταν το πάνω μέρος των παπουτσιών σου είναι όλο δέρμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα, ή λίπος (χωρίς χρώμα). Στην αγορά θα βρες διάφορα προϊόντα εμείς σου προτείνουμε την Κρέμα αδιαβροχοποίησης Hydrobloc Zamberlan,  το Λίπος Tarrago Dubbin Oil 50 ml  και το Λίπος Tucan Mink Oil 100 ml Tarrago.  Θα χρειαστείς επίσης μια μαλακή βούρτσα για την εφαρμογή του υλικού. Απλώνεις μικρή ποσότητα και με ήπιες κινήσεις εφαρμόζεις το υλικό σε όλη την επιφάνεια του δέρματος. Ιδανικά αφήνεις το προϊόν μια νύχτα και την επόμενη βουρτσίζεις με μαλακή βούρτσα για να απομακρύνεις το υλικό που δεν απορρίφθηκε και για να δώσεις έξτρα λάμψη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενδέχεται να σκουρύνει το χρώμα γι’αύτο συνιστούμε να δοκιμάσεις το προϊόν σε μια μικρή περιοχή.

Δέρμα/ Nubuk, Suede, Split με Cordura ή ύφασμα
Αν τα παπούτσια σου είναι κατασκευασμένα από τα παραπάνω υλικά το ιδανικό προϊόν για την περιποίηση τους είναι σε μορφή σπρέι. Θα χρειαστείς και σε αυτή την περίπτωση βούρτσα αλλά λίγο πιο σκληρή για να τα καθαρίσεις. Η εφαρμογή του υλικού πρέπει να γίνεται πάντα όταν τα μποτάκια σου είναι στεγνά και καθαρά και σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Το προϊόν που σου προτείνουμε εμείς είναι το Σπρέι Αδιαβροχοποίησης Nano Protect 250 ml της Tarrago. Ανακίνησε καλά το δοχείο και εφάρμοσε το υλικό  σε ολόκληρο το άνω μέρος(και τα σημεία με ύφασμα όπου υπάρχουν) από απόσταση περίπου 20 cm, άφησε 5 λεπτά και πέρασε άλλη μια στρώση υλικού. Σκούπισε με στεγνό πανί τη σολά. Ιδανικά άφησε το προϊόν μια νύχτα πριν από τη χρήση τους. ( Στα περισσότερα προϊόντα αναγράφεται να αφήσεις το προϊόν 20 με 30 λεπτά να στεγνώσει.)  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενδέχεται να σκουρύνει το χρώμα γι’αύτο συνιστούμε να δοκιμάσεις το προϊόν σε μια μικρή περιοχή.

Φροντίδα σε Επενδύσεις (μεμβράνες GORE-TEX®, Thinsulate κτλ)
Τα περισσότερα υλικά εσωτερικής επένδυσης συνήθως δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσεις τα μποτάκια να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Απέφυγε πήγες θερμότητας και την έκθεση στον ήλιο. Σε αραιά διαστήματα μπορείς να καθαρίζεις το εσωτερικό με ένα μαλακό και νωπό πανί.

Φροντίδα σε Δερμάτινες επενδύσεις
Αν η εσωτερική επένδυση είναι από δέρμα η φροντίδα τους θα πρέπει να είναι πιο τακτική και επιμελής. Η οξύτητα που παράγεται από την εφίδρωση των ποδιών ξηραίνει και σκληραίνει το δέρμα. Γι’ αυτό χρειάζεται συχνός καθαρισμός. Με υγρό πανί καθαρίζεις τη δερμάτινη εσωτερική επένδυση,  αφήνεις να στεγνώσουν φυσικά και περνάς με μαλακό πανί μια πολύ λεπτή στρώση κρέμας ή λίπους. Με αυτό τον τρόπο διατηρείς το δερμάτινο εσωτερικό των παπουτσιών σου μαλακό και άνετο.   

Φροντίδα -Σόλες
Η μόνη φροντίδα που απαιτείται για τις σόλες είναι ο τακτικός καθαρισμός από πέτρες και λάσπη.  Εάν δεν τις καθαρίζεις συχνά επιταχύνεις τη φθορά της σόλας. Οι περισσότερες εταιρίες που κατασκευάζουν ορειβατικά μποτάκια δίνουν την έγκριση τους για αντικατάσταση της φθαρμένης σόλας με νέα. Σε περίπτωση που επιθυμείς νέα θα είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κατασκευαστή ή το κατάστημα που τα αγόρασες ή κάποιον ειδικό. Αν θέλεις να δεις τα παλιά σου παπούτσια καινούργια εμείς σου προτείνουμε το Tsagaradiko Express στους Αγ. Αναργύρους και στο Περιστέρι.

Κορδόνια
Τα κορδόνια στα ορειβατικά μποτάκια συνήθως προσφέρουν μεγάλη διάρκειας ζωής, βεβαία μην περιμένεις να αντέξουν επ’αόριστον.  Χρήσιμο για την ασφάλεια σου είναι να ελέγχεις τακτικά για ενδείξεις φθοράς και όταν είναι απαραίτητο να τα αντικαταστήσεις με καινούργια και ιδανικά με αντίστοιχης ποιότητας. Επίσης για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων στην εκδρομή σου να έχεις μαζί σου ένα ανταλλακτικό ζευγάρι.

Πάτοι
Οι ανατομικοί πάτοι που παρέχονται με τα μποτάκια συνήθως είναι αποσπώμενοι. Έτσι για λόγους υγιεινής είναι χρήσιμο  να τους βγάζεις και να τους καθαρίζεις σε τακτικά  χρονικά διαστήματα. Εάν χρησιμοποιείς συχνά τα ορειβατικά σου μποτάκια  θα πρέπει να φροντίσεις να αντικαταστήσεις τους φθαρμένους πάτους με νέους κάθε έξι με δώδεκα μήνες.


*( Πατώντας στα έντονα γράμματα των προϊόντων όπως και στο Tsagaradiko express μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες.)

 

Καλές διαδρομές!

Μεταφρασμένο κείμενο από το site της Zamberlan

Επιμέλεια Κειμένου
Κυριακού Τόνια